Dones mal estimades

Em comparteixes?

Darrers articles

Constates que a Danielle Gouze, Jacqueline Lee Bouvier, Sofia de Grècia, Hillary Rodham  i Diane Spencer, el fet de ser dones intel·ligents, cultivades, atractives i capaces i haver esdevingut  companyes i mares dels fills dels primers dignataris (allò que anomenen les primeres dames)  de França, els Estats Units,  Espanya o el Regne Unit, no les va deslliurar del sofriment emocional  que han patit legions de dones de tots els temps, causat per les infidelitats dels seus cònjuges, en aquest cas, François Mitterrand, John F. Kennedy, el rei emèrit Joan Carles de BorbóBill Clinton  i  el príncep Carles de Gal·les.

Així mateix confirmes que, entre bastidors de les històries d’aquestes cèlebres dames, hi ha  la història de les altres, les dones amants, el tercer vèrtex del triangle,  sovint igualment intel·ligents, cultivades, atractives i capaces, però triplement desgastades per estimar un home en la clandestinitat, per la invisibilitat a què això les sotmet i per l’estigma social que suposa. I penses, per exemple, en Anne Pingeot, la historiadora d’art francesa, comissària del departament d’escultura del Louvre i del Museu d’Orsay, durant 33 anys  amant secreta de François  Mitterrand i mare de la seva filla  Mazarine;  en Marilyn Monroe, l’actriu estatunidenca esdevinguda un dels sex simbol més importants del segle XX, la prematura mort de la qual, no se sap si per suïcidi o assassinat,  està vinculada  a John F. Kennedy amb qui mantenia una relació; o en Camille Claudel, l’escultora francesa, col·laboradora, model, musa i amant d’August Rodin, el qual  no va voler deixar la seva dona per casar-se amb ella,  i que va viure els darrers 30 de la seva vida reclosa en un manicomi a causa de les seves crisis nervioses.

I verifiques que,  lluny dels personatges cèlebres, han existit i existeixen dones de qualsevol condició social que viuen històries d’amor,  a vegades molt llargues, amb homes casats que els han promès una i mil vegades que se separaran de la seva dona legal i que acaben no fent-ho perquè trencar una relació afectiva d’anys és costós des de tots els punts de vista (afectiu,  familiar, econòmic i social).

I t’adones que a la legió clàssica (per sort, les coses estan canviant!)  d’esposes d’homes infidels,  patidores solitàries de gelosies, enuig, ira, pèrdua d’autoestima, mofa social etc, hi ha diferents tipus de comportaments que permetrien classificar-les en:

  1. Ingènues: senten tanta admiració i devoció pel marit que no els ha passat mai pel cap que ell pugui ser-los deslleial.
  2. Cegues i sordes:  s’ensumen que el marit tira la canya a altres dones i s’estimen més no saber-ho. Això els permet viure amb una aparent tranquil·litat el seu rol social d’esposes feliçment casades. No es cansen de repetir al seu home quant l’estimen i que no sabrien com fer-s’ho sense ell.
  3. Maternals: estimen profundament el seu company  i, coneixedores de la seva conducta,  la perdonen una i altra vegada i en diferents contextos, amb l’autoengany que els homes són promiscus per naturalesa o molt gelosos de la seva llibertat. El seu amor “maternal” les empeny a accentuar les pròpies habilitats per fer-se “imprescindibles” a ells.
  4. Estil Lady Di: reconeixen obertament la infidelitat masculina i hi planten cara amb decisió. S’arreglen, accentuen els propis encants i flirtegen per engelosir els cònjuges i mostrar-se guerreres davant llurs amants.
  5. Estoiques: poden haver passat per estadis anteriors i no se n’han sortit. S’han plantejat moltes vegades de plantar-los i separar-se, però per diferents circumstàncies han decidit no fer-ho. Conviuen amb aparent indiferència amb la condició adúltera dels seus marits.
  6. Exdones fidels: normalment han arribat a la condició d’ex- perquè el marit les ha deixat a causa d’una altra relació. Però la història amb ell va quedar entreteixida amb tantes renúncies i sofriment, que se’ls fa molt difícil d’assimilar la nova situació. És per això que es resisteixen a trencar el lligam emocional  amb l’antic amor, amb la secreta esperança que ell acabarà tornant.

I et rebel·les davant aquest funcionament  social  establert, que embolcalla de romanticisme les pulsions sexuals,  és comprensiu amb la desimboltura promíscua dels homes (mentre castiga el mateix comportament en les dones) i ha inoculat de tal manera el cervell femení que quan un mascle és infidel,  la  muller traïda, en comptes d’enfadar-se amb l’home que li està sent deslleial, ho fa amb la dona que pretesament (habitualment és a l’inrevés) l’ha seduït.

I penses que no hi ha dret que qualsevol ésser humà, sigui dona o home, hagi de ser objecte de comportaments abusius en  l’àmbit  afectivo-emocional, ni que es qualifiqui de “digne” el capteniment  de tantes dones (Danielles,  Jacquelines, Sofies, Hillarys….) que opten per aguantar estoicament al costat d’un company a vegades sexualment compulsiu, narcisista i faldiller,  que no les estima.

I advoques per una societat igualitària on  la monogàmia i el matrimoni deixin de ser sacralitzats, on els humans s’aparellin quan vulguin i amb qui vulguin però sense traïcions, i on homes i dones deixin de comportar-se, també en el camp amorós, com a dominadors i víctimes.

Danielle Gouze (1924-2011), agent de la Resistència francesa durant la II Guerra Mundial, lluitadora incansable pels drets humans al capdavant de la fundació France Libertés i tremendament crítica amb el capitalisme. Es va casar el 1944 amb François Mitterrand (1916-1996), amb qui va tenir tres fills, i quan ell va presidir la república francesa va esdevenir una primera dama diferent, activista en nombroses causes humanitàries tant a França com a diversos indrets  del món (va defensar el poble saharaui, els kurds, els pobles indígenes de l’Amèrica Llatina…)

Jacqueline Lee Bouvier (1929-1994), reportera gràfica del The Washington Times-Herald, es va casar amb John F. Kennedy (1917-1963) amb qui va tenir quatre fills. Amant de la història i de l’art, quan ell va esdevenir president dels EUA,  redecorà i redefiní la Casa Blanca dotant-la de contingut històric i  convertint-la en centre de celebracions culturals
Sofia de Grècia i Dinamarca (1938), reina espanyola (actualment emèrita) pel se matrimoni amb Joan Carles de Borbó, amb qui té tres fills. Estudiant de puericultura, música i arqueologia, va desenvolupar amb gran professionalitat el seu paper de reina consort
Hillary Rodham (1947) va ser la primera dona que va estar a punt d’aconseguir la presidència dels Estats Units. Advocada solvent, senadora per Nova York i Secretària d’Estat durant el mandat de Barack Obama, està casada amb Bill Clinton des de l’any 1975 amb qui té una filla

Diane Spencer (1961-1997), batejada al Regne Unit com a “Princesa del poble” per la seva popularitat com a consort del príncep Carles de Gal·les amb qui va tenir dos fills, va ser l’única de les cinc dones d’alts dignataris esmentades que no va consentir la infidelitat del seu marit, de qui es va acabar divorciant
Anne Pingeot (1943), durant 33 anys la dona a l’ombra de François Mitterrand
Marilyn Monroe (1926-1962), presumptament víctima de la seva relació amb els carismàtics germans John i Robert F. Kennedy
Camille Claudel (1864-1943), que no va obtenir en vida cap reconeixement social, ni com a dona d’August Rodin, ni com a escultora a la seva ombra

Al cinema el triangle amorós ha estat la base de nombrosos melodrames. A Match Point (2005) de Woody Allen, el personatge masculí no dubta a desfer-se de la seva amant embarassada per no perdre l’estatus social que li proporciona la seva dona legal
A El declive del imperio americano (1986) de  Denys Arcand el personatge de Remy, faldiller reconegut que  s’ha “tirat” la meitat de les dones de la facultat on treballa, és idolatrat per la seva dona Louise, una autèntica ingènua  (a la imatge, la parella de l’esquerra)

quan un mascle és infidel,  la  muller traïda, en comptes d’enfadar-se amb l’home que li està sent deslleial, ho fa amb la dona que pretesament (…) l’ha seduït.

5 respostes

  1. Mariàngels,

    M’ha agradat molt l’article.
    Crec que falta el model de dona que, sense ser Lady Di, ha sigut capaç de reeixir de la seva situació vulnerable i que ha estat capaç d’enfrontar-se a la realitat, lluitant contra ella i que ha sabut vèncer realitzant-se plenament i deslliurant-se de la situació d’ofec en què la mala relació que tenia podia sotmetre-la. Poden ser les menys, però també n’hi ha moltes que són intel·ligents i lluitadores, capaces de saber sortir d’una relació denigrant.

    Sé que ets molt “polite”, però em sembla que no defineixes com són aquests homes, i que no dius fins a quin punt aquests homes denigren la relació afectiva sincera, i no se’ls anomena pel que realment són. Es mereixen un qualificatiu, que com que també intento ser “polite” callo, però també se’l mereixen.
    Una abraçada.

    Joan

  2. Doncs a mi m’ha vingut al cap “Juana la Loca”. I el meravellós llibre que Joan Viladot va escriure sobre ella “Joana”. Dona apassionada i amant del seu espòs Felipe El Hermoso, fins a la bogeria. Mai millor dit. Víctima per partida doble, del marit i del pare, Fernando El Católico, aquest ben interessat en tancar-la per boja. Boja d amor. Va conèixer Felipe, ella 16 anys, ell 18. Ella austera i reprimida venia de Castella i para amb un amant seductor d’una cort liberal. Es va enamorar.

    També “Yo, Silvio”, sobre Berlusconi. No m’allargo més. Impagable el diàleg entre ell i la seva dona quan ella decideix deixar-lo.

    Molt interessants les teves descripcions, M. Àngels.

    Ja veus, inspiren!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *