Viatjar

Em comparteixes?

Darrers articles

La teva germana va penjar, abans d’ahir al matí, aquesta instantània de la neboda viatgera al xat familiar del whats app. Encaixada entre dues motxilles (a l’esquena la grossa per a la roba, el calçat i els estris imprescindibles per a sis mesos; damunt del pit la petita, per al passaport, els visats, el moneder, la càmera i el mòbil), sembla encara més jove del que és. El semblant de trets suaus i el puny tancat amb resolució no deixen traslluir la barreja d’emocions (determinació, il·lusió, qui sap si un punt d’intraquil·litat i nerviosisme), que de ben segur experimentava en aquell moment, poc abans d’iniciar a l’aeroport del Prat l’aventura que, d’entrada, l’havia de conduir fins a Hanoi .

Fa uns dies vas coincidir amb ella, la seva germana i una amiga al cinema. Totes quatre vau sortir trasbalsades després del visionat de la pel·lícula Io capitano de Matteo Garrone, que ressegueix l’odissea de dos joveníssims senegalesos que abandonen Dakar, sortegen els perills del desert, els horrors dels centres de detenció a Líbia i els perills del mar fins arribar a Itàlia, on previsiblement els espera un futur que no s’assemblarà gens al miratge que els ha portat a deixar clandestinament les seves famílies i amics, per arribar a Europa, el lloc on creuen que podran complir els seus somnis. Recordes com la neboda, colpida, et va comentar que, a punt d’emprendre el seu viatge per diversos països asiàtics, no havia pogut evitar de comparar-se amb aquests dos nois africans i sentir-se molt pija. Però aquesta és la realitat del nostre món, on existeixen dues categories de persones: nosaltres, immersos en una bombolla de privilegi que de ben segur no es perllongarà gaires lustres, i els altres, els que tenen autèntiques dificultats per sobreviure, que per atzar han nascut o bé en països permanentment espoliats pel primer món o bé engrosseixen els segments cada vegada més importants de població pobra dels nostres.

Fotograma de Io capitano de Matteo Garrone, un film del tot recomanable per conèixer la realitat de l’emigració al Mediterrani.

Des de l’òptica del nosaltres no vols treure cap mèrit al viatge de l’Ariadna, la teva neboda, ans al contrari. Neta de pagesos i treballadores industrials que van haver de treballar molt durant la postguerra, ella i els seus germans i cosins han tingut la sort de poder ser criats i educats en els moments àlgids de la societat del benestar. Graduada universitària (com ja van ser-ho els seus pares i algunes de les seves tietes), amb un excel·lent nivell d’anglès, i els recursos provinents del seu propi treball, ha esdevingut una dona independent que pot decidir què fer amb la seva vida, el gran repte que van començar a assolir unes quantes dones de la teva generació.

Cobertes les necessitats bàsiques i habitant la part del món on (de moment encara, en alguns estrats) sobren recursos i on la facilitat de comunicacions permet explorar el planeta, ella ha tingut el desig intern i la gosadia de reptar-se a si mateixa i llençar-se a conèixer altres geografies i altres formes de vida, en un periple immersiu que és tal com es fan els autèntics viatges.

Sents una barreja d’admiració i enveja sana per la seva determinació i la d’altres joves que, com ella, es llancen a l’aventura dels viatges llargs. Solen ser noies i nois que han crescut en un llarg període d’abundància material, de riquesa cultural i de llibertat, sovint fills de pares viatgers que des de ben petits els han mostrat que moure’s pel món és (de moment) relativament fàcil. Què els empeny a anar més enllà del que s’espera d’ells? Quins desitjos més o menys conscients els inciten a explorar el món i a explorar-se?

Et recordes a tu mateixa a la seva edat. Vas descobrir-te com a viatgera fa quasi 37 anys, rodant cinc setmanes en transport públic per Turquia, en una època en què el turisme encara no era una indústria important al país i en què faltaven força anys per entrar a l’era tecnològica. Amb la teva parella portàveu sengles motxilles, un mapa de la zona i cap dels dos sabia parlar anglès. Tampoc no us hauria servit de gaire girant pels confins de l’actual Armènia, abans que aquesta se segregués de la Unió Soviètica i s’erigís en una república independent. A Turquia vas descobrir uns paisatges, una gent i una cultura molt allunyats dels teus i vas patir les inclemències del temps (una onada de calor) en unes condicions molt precàries. Al cim del Nemrut Dağı, una muntanya de 2.150 metres on hi ha el túmul funerari del rei Antíoc I del segle I a.c., vas parlar per primera vegada amb la parella friülana amb qui vau prosseguir bona part del viatge i amb qui es va crear una amistat profunda que encara avui es manté viva. I als austers hostals turcs que vas freqüentar, on gairebé mai no hi havia un mirall, et vas adonar que sense pressió estètica, amb un parell de pantalons, unes faldilles llargues i unes quantes samarretes també es viu i, probablement, més bé.

Ara li toca a l’Ariadna de fer descobertes gens supèrflues. La seva joventut, amb l’energia, la força i les il·lusions intactes, aporta un plus a les vivències que tindrà, a les coneixences que farà pel camí i a les transformacions personals que experimentarà. Que ningú digui que les noies no som valentes, bye, bye, Ari, i molta sort!

Al cim del Nemrut Dağı a Turquia (1987), l’any que et vas convertir en una viatgera.
Nens kurds fotografiats per l’amic friülà Livio Viola en aquella immersió per terres turques. Viatjar et permet conèixer i ser sensible a altres realitats.
Selva amazònica al Brasil, l’estiu de 1986. La desforestació de què és objecte aquest pulmó del món fa feredat: els petits camperols que l’habitaven des de temps ancestrals hi són expulsats, mentre s’engrosseixen les arques de les grans corporacions estrangeres. Per salvatjades com aquesta, al món només hi vivim bé uns quants, que som els que ens podem permetre el luxe de viatjar per plaer.

10 respostes

  1. M’has fet reviure els temps en què el meu fill Pere viatjava perdut per la selva lacandona, mentre nosaltres, sense mòbils, esperàvem impacients aquelles cartes quilomètriques que arribaven quan podien… Quines lliçons de vida aquests viatges…pels que marxen i pels que es queden!!!

  2. Molt bon viatge, valenta Ariadna. Que visquis l’experiència amb entusiasme, amb moltes coneixences que t’enriqueixin i amb la il·lusió amb què prens aquest projecte!!!

  3. Avui és ben habitual el desig de tants joves, que volen experimentar alguna cosa fonamental per a ells, lluny de les seves famílies, els seus paisatges i les seves tradicions. Només les famílies de classe benestant dels segles XIX i XX podien enviar els seus fills a recórrer el món, Europa, sobretot; i pel que sabem d’ells a través de dietaris i altres treballs fets terra enllà, la majoria en va treure un bon profit… Tant de bo als nostres joves també els quedi gravada per sempre l’experiència d’aquesta seva descoberta!

  4. Com va deixar escrit en Kavafis:
    “Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca,
    has de pregar que el camí sigui llarg,
    ple d’aventures, ple de coneixences”.
    Bon viatge, Ariadna, que la teva motxilla vingui carregada de molts aprenentatges, experiències i noves coneixences.
    Mariàngels, com sempre, molt encertat tot allò que escrius.

  5. Mariangels,
    Disculpeu-me (i ho sento tots) pel retard en l’escriptura (imagino que Ariadna ja ha acabat el seu viatge…), però només he llegit avui i no he pogut evitar escriure una aportació.
    I també perdoneu el català (és el de google translator)…..
    Estic molt d’acord amb tot el que has escrit. Normalment pensem que la humanitat és a tot arreu com nosaltres, pensant i vivint amb els nostres patrons i desitjos. No és així, i només viatjar (però com l’Ariadna, no amb viatges organitzats per agències….) ens permet entendre que hi ha mons on els diners i l’interès individual no són l’únic motor de la societat, mons on l’home encara viu molt en harmonia amb la natura.
    I viatjant d’aquesta manera també pots fer amics que després poden ser importants per a tota la vida. Com en el meu cas amb Mariàngels (i Pep)…..
    Una forta abraçada a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *