Vola ben alt, Ferran

Em comparteixes?

Darrers articles

Festa Major de Cardona 2013. Foto: Albert Sunyer

Tardor meteorològica i tardor vital.

Assisteixes al comiat de Ferran Gallart (traspassat el passat 21 de setembre víctima del càncer), i una dosi molt gran de tristesa substitueix la inicial sacsejada per la mort inesperada d’una persona encara jove i plena de llum. La cerimònia civil, més enllà d’estar conduïda per d’una d’aquestes empreses que gestionen la mort i que fan discursos “professionals” que sempre et sonen falsos, es converteix en un agraït i ben organitzat acte musical amb la presència i les interpretacions de Joan Chamorro i membres de la Sant Andreu Jazz Band; Anaïs Vila i Alba Marbà, amigues i col·laboradores del cantant, i el guitarrista Jordi Martínez amb el cantant David Sais, amics dels Strombers, la banda d’ska-rock sorgida a finals dels 90 i que ell va liderar durant més de 20 anys amb el seu amic Toni Company.

Mentre escoltes la desena de temes interpretats i les sentides intervencions de dos amics d’infantesa i de la seva excompanya, penses que la música és el millor homenatge que es podia fer a aquest home encara a la flor de la vida (només 50 anys), que segons un dels amics “va fer sempre el que va voler i va ser molt feliç”, atractiu, rialler, altament sensible, generós, solidari, carismàtic, un líder nat, que tenia encara molt camí per recórrer tant en l’àmbit personal com en el professional.

L’aflicció general que ha generat la seva pèrdua (amb una important afluència de persones a l’acte, amb nombroses mostres d’estima canalitzades a través de les xarxes socials i amb LEspai del Ferran que l’endemà creen els amics santpedorencs en el marc de la Fira de Sant Miquel per poder-se expressar) et fa pensar en la mort i en l’empremta que les persones deixem en el nostre pas per la vida.

Naixem nus i ens n’anem igualment despullats de tot i tothom, fet que ens remet a la nostra condició de natura i ens iguala a qualsevol altra ésser viu. Cofois com vivim en una era tecnològica que ens entronitza com a semideus, ensopegar amb la malaltia incurable i el decés que tant ens esforcem a amagar, ens obliga a tornar a prendre consciència de la nostra petitesa. De segur que si visquéssim d’una altra forma, amb la idea de la mort més present, donaríem més valor a les coses menudes importants, l’amistat, l’estima, la generositat i la solidaritat amb els altres, en detriment de la supèrbia que ens inunda i tantes ànsies de poder, honors i diners que ens depraven.

I és que a l’hora de morir, allò que hem estat i els càrrecs que hàgim ocupat no tindran la més mínima importància. Transcendirà, això sí, la nostra generositat envers la societat, ja sigui en forma de descendència, obra social i artística o activisme per millorar el món i humanitzar-lo. I si de cas queden més petjades seran les del bon tracte cap a les persones que ens envolten, les carícies, els riures, les confidències, la lleialtat i la bondat.

El món servarà del Ferran les cançons dels seus vuit discos amb els Strombers, carregats de llum, alegria i festa; el llibre Gira la lluna. Cançons i contes per anar a dormir (il·lustrat per Anna Grimal) publicat fa un parell d’anys; les seves iniciatives solidàries com Un món per a les persones, la cançó que va impulsar juntament amb Oriol Barri l’any 2017 dins la campanya Casa nostra és casa vostra per acollir refugiats (https://www.auva.cat/mon-persones-casa-nostra-casa-vostra/) i les nombroses col·laboracions amb el món local, com el Pregó musical Festa Major confinada Santpedor 2020 que va fer amb Anaïs Vila (https://www.youtube.com/watch?v=6EWZ7WWu5bU).

Els amics i la família recordaran d’ell un munt d’hores compartides i tota mena de complicitats i gestos. A la teva retina restarà per sempre el Ferran tranquil i bonhomiós dels estius a la piscina, acompanyant l’amic Ciscu Díaz (Siscunagger, a qui va escriure una cançó), el gest sempre seductor, amable i somrient.

Vola ben alt, Ferran!

Setembre de 2019. Foto: Facebook
Amb els Strombers. Foto: Carles Rodríguez
Després de gravar, el gener de 2017, “Un món per a les persones”, amb Joan Rovira, Gemma Abrié, Anaïs Vila, Oriol Barri, Laia Frigolé, Carles Serras, Paula Giberga i Lluís Molas Foto: Facebook
Amb el Ciscu Díaz fent esport el maig de 2022. Foto: Facebook
En el marc de la Fira de Sant Miquel de Santpedor els amics van crear L’Espai del Ferran, on al llarg del dia molta gent va deixar missatges i al vespre s’hi van recitar poemes i s’hi van cantar cançons per recordar-lo.

8 respostes

 1. No vaig tenir l’oportunitat de conèixer en Ferran. Ni tampoc he tingut massa informació de la seva carrera musical. Però el retrat que en fas em porta a una persona amb molt talent i valors. M’ha agradat moltíssim el vídeo del Pregó musical Festa major confinada Santpedor 2020, amb la cançó a propòsit. Tenia una veu molt maca. Gent jove amb talent que se’n va massa d’hora. Felicitats per l’article. francesca

 2. Quines casualitats té la vida. Fa pocs dies, la meva germana Jose em parlava d’aquesta mort d’en Ferran, fill d’una amiga seva de sempre… Gràcies per aquesta crònica que ens apropa a la persona i a la reflexió, sempre intensa, sobre la mort. Ja li he reenviat les teves paraules…

 3. Al Ferran el coneixia de feia molts anys, i vaig tenir la gran sort de retrobar-me’l al meu poble després de molts anys de no coincidir.
  Teníem moltes xerrades i el seu cor era ple de bondat per tot i tothom el qui l’envoltava.
  Em va sobtar la seva mort, perquè ho va portar molt en secret, tot i que una vegada ho vaig saber, vaig entendre moltes de les coses que m’explicava.
  Només puc dir que és una persona que es trobarà molt a faltar.
  Vola ben alt, Ferran, i espera que segur que algun dia ens retrobarem.🥺

 4. Quin greu que persones de tanta vàlua desapareguin tan de sobte…
  Els qui el vau tractar i l’estimàveu rebeu el meu condol.

 5. El Ferran! Una gran i bella persona, un bon amic. Trobaré a faltar les bones converses amenes i aquells moments de rialles contagioses. Gràcies, Ferran, per tot!! 🙏

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *